Garantie

Al vele malen hebben we het gezien. Een dakdekker levert u een nieuw dak, waarop later zonnepanelen worden geplaatst. 
Nu lekt het! De dakdekker wijst naar de installateur van de zonnepanelen en andersom. 

Door dakwerk en zonnepanelen te combineren, heeft u met Harskamp één totaal garantie op zowel PV als het dakwerk.

Brandveiligheid

De functionaliteit van uw dak wordt bepaald op basis van het ontwerp van dat moment. Veelal is dat het zorgen voor waterdichtheid, afdoende isolatie ten behoeve van comfort en het beperken van energiekosten en eventueel wat periodiek dakonderhoud hetgeen dat in het ontwerp word meegenomen. 

Het plaatsen van zonnepanelen past niet altijd per definitie in dat ontwerp. De drukvastheid van de isolatie, het dragend vermogen van het dak, lichtkoepels, daktoetredingen, onderhoud van zonnepanelen, brandscheidingen, brandveiligheid, etc. Ontzettend belangrijke zaken waarvoor u als gebouweigenaar verantwoordelijk bent. 

Wanneer u dus een bestaand dak heeft, waarop u zonnepanelen laat plaatsen, dan bent u zelf verantwoordelijk voor brandrisico's. Daarmee weet u dat het zonne-systeem veilig is, maar de gevolgen bij een brand kunnen niet te overzien zijn. En de gevolgschade is voor uzelf! 

Een glas/glas zonnepaneel geeft minder brandschade, op of nabij een brandscheiding in een dak mogen geen pv panelen worden geplaatst, evenmin t.p.v. een lichtkoepel of daktoetreding. Waarom niet? Uw dakopbouw zorgt ervoor dat brand beperkt wordt tot het dak en niet overslaat naar andere compartimenten. Maar als een brandend paneel op of nabij een onderdeel wordt geplaatst dat deze brand moet remmen of vertragen, dan zijn de schades niet te overzien. We kunnen een betonnen dakvloer voorzien van dikke, nagenoeg onbrandbare, steenwol isolatie, maar als we zonnepanelen (die ook vlam kunnen vatten) naast bijvoorbeeld een lichtkoepel gaan plaatsen, dan kan de brand door de koepel doorslaan naar binnen. En dat was nu net niet de bedoeling. Wie is verantwoordelijk voor de additionele schade? De gebouweigenaar. 

Kortom combineer
dak + zon  

Uw dak kan ondanks afdoende dragend vermogen, aanpassingen behoeven ten aanzien van de brandveiligheid. Additionele schade wordt niet gedekt!

Bescherm het dak onder en rondom omvormers en het kabeltracé

Kies glas/glas panelen (IEC fire Class A)

Gebruik tenminste een Broof(1) roof constructie

Of maak een barriere tussen het zonnepaneel en het dak

Zorg voor een gesloten dakconstructie, zodat brandende materialen niet naar binnen kunnen vallen/druipen

Houd een veilige afstand tussen zonnepanelen en dakopeningen en zorg dat brandwerende scheidingen ook in en op het dak doorgetrokken worden. 

Wat kunnen we doen?

  • HET VERLEGGEN VAN UW RISICO'S TEN AANZIEN VAN SCHADE DOOR BRAND

  • VERLEG UW RISICO'S TOT AANSPRAKELIJKHEID BIJ ONGEVALLEN DOOR DAKWERKERS

  • GARANTIE OP ZOWEL DAK ALS ZONNEPANELEN DOOR 1 PARTIJ!

  • BEPERK SCHADE EN AANSPRAKELIJKHEID BIJ BRAND

Zonnepanelen en brandveiligheid

Laat ons een inventarisatie maken van uw dak en de opbouw. Waarvoor is het geschikt? Welke aanpassingen moeten we doen ten aanzien van zonnepanelen op dit dak en de bijhorende brandveiligheid?. Waar mogen we de panelen wel of niet plaatsen? Verleg uw risico's met een doordacht, weloverwogen plan van Harskamp.

Veilig onderhoud van dak en pv panelen

Hoe gaan we èn het dak èn de zonnepanelen veilig onderhouden? Hoe moet dat dakveiligheidsplan eruit zien? Want ook bij een ongeluk bent u als gebouweigenaar (mede)aansprakelijk

Andere installatie brandveilig en onderhoud

Hoe verhoudt dit zich alles tot andere op het dak aanwezige installaties? 

XIRE is een brandvertragende EPS van ISOBOUW (foto)

Steenwol is een brandvertragende isolatie van ROCKWOOL

Informatie







Zonnepanelen en brandveiligheid

Betreft: Brandveiligheid en zonnepanelen (op het platte dak)Zonnepanelen toepassen in de Nederlandse bouwpraktijk is een cruciale factor in de energietransitie. Het is dan van belang dat de dakopbouw geschikt is voor het toepassen van zonnepanelen.Risico op lekkages door de drukbelasting en het belopen, en het ontstaan van brand zijn aspecten die bij het ontwerpen en installeren van zonnepanelen meegenomen moeten worden.Bij een zorgvuldige planning en uitvoering kunnen de risico’s tot een minimum beperkt worden.Onderstaand gaan we wat dieper in op de risico’s bij de toepassing van zonnepanelen:1) Brandrisico bij toepassing van zonnepanelen op platte daken.Er zijn weinig brandincidenten met fotovoltaïsche (PV) systemen in Nederland, maar de analyse van branden in 2018 (TNO)bevestigt dat de installatie van PV systemen aantoonbare deskundigheid vereist. Er zijn in Nederland nauwelijks incidenten op platte daken.Ten aanzien van brandveiligheid stelt het Bouwbesluit veelal geen eisen aan het materiaal, maar prestatie-eisen aan de constructie, volgens het zogenaamde “end use application” principe.In het kader van de Bouwbesluit-eisen en het beperken van de risico’s is het verstandig om eisen te stellen ten aanzien van:a: Het voorkomen van het ontstaan van brand (bij het toepassen van zonnepanelen).b. De vlieguurbestendigheid / niet brandgevaarlijk zijn van daken.c: Het brandgedrag van de bouwconstructies.d: Compartimentering en brandweerstand (o.a. WBDBO)e. De maatregelen genomen om brandrisico’s te minimaliseren.Alvorens naar het Bouwbesluit te kijken is het advies om eerst het ontstaan van brand in de zonnepaneelinstallatie te beperken.a: Voorkomen van het ontstaan van brand (bij het toepassen van zonnepanelen).Slecht aangesloten connectoren zijn veelal de oorzaak van branden bij zonnepanelen.Ondanks het feit dat er in Nederland nauwelijks brandincidenten zijn op vlakke daken is het voorkomen van het ontstaan van brand de belangrijkste factor om het risico te minimaliseren.Kies daarom er voor om te werken met gecertificeerde installatiebedrijven (inspectieregeling Scope 12, en gecertificeerde dakdekkers).

Lees meer »

Verzekerbaarheid daken met EPS isolatie

In tegenstelling tot wat vastgoedverzekeraars beweren, kunnen daken met EPS-isolatie en zonnepanelen prima verzekerd worden. Dit wordt bevestigd door een onderzoek dat is uitgevoerd door een samenwerkingsverband bestaande uit Stybenex (de branchevereniging van Nederlandse fabrikanten van EPS-producten), Vebidak, Holland Solar en Isobouw. Praktische brandtesten leveren bewijs dat de afwijzing van verzekeraars om dergelijke zonnedaken te verzekeren, of dit slechts tegen extreem hoge premies te doen, onterecht is.

Lees meer »